Ölands Windsurfingclub

Ölandsklubben är idag Sveriges största windsurfingclub med ungefär 300 medlemmar. Haga Park, belägen ca 1 mil söder om Ölandsbron, är vår hemmastrand.

Vi håller till just här eftersom platsen har landets bästa sjöbris. Land på två sidor plus att Öland är platt gör att vinden kommer vid ca 13.00 tiden när solen skiner. Och det gör den, Öland har flest soltimmar i landet. Ofta når vindstyrkan omkring 10-12m/s. På våren, i april, maj och juni brukar brisen vara ännu starkare. Runt 14-15m/s är inte ovanligt. Desto större temperaturskillnad mellan land och hav, desto starkare sjöbris.

Klubben är mycket tävlingsaktiv. Många av landets bästa seglare har sina hemmavatten här. Ett par Svenska Cupen tävlingar om året brukar hållas på Haga Park. Man kan också testa och tävla i våran egen cup. Den är mera på skoj samtidigt som du har chansen att mäta dig mot eliten.

Fördelen med Öland är att du kan segla i alla vindriktningar. Gillar du vågor och vågsegling så är det nära till Grönhögen, ca 3 mil från Haga Park, med sideshore vid sydvind och onshore vid väst. Vid nordost till sydost bjuder Bläsinge, Nedre Ålebäck på östra sidan på bästa förhållanden. På nord och nordost så har du hela norra udden att segla på med stora vågor. Hela ön består av små surfpärlor. Även rena vågsurfare har ett eldorado på dessa ställen.

På Haga Park finns vårt nyrenoverade klubbhus som innehåller omklädningsrum, kyl, frys, mikro, spis, kaffebryggare, matrum. Det finns även en Container som juniorer kan förvara sin utrustning i. Allt detta kan användas fritt av våra medlemmar.

Det finns även våtdräkter, brädor och segel i olika storlekar för allt från barn till vuxen som medlemmarna kan disponera. Vinden kan du kolla genom klubbens webbkamera och vindmätare.

Blåser det inte kan du spela volleyboll på klubbens plan eller låna kubb och bouleklot i klubbhuset. Varma sommarkvällar grillar vi vid vår grillplats och njuter av kvällsbrisen till sången av någon duktig trubadur.

Det finns en egen surfparkering samt ett eget surfområde. I närheten finns affär, camping med stugor, restaurang och några pensionat. Skulle olyckan vara framme finns det en räddningsbåt på plats.

Om du vill hyra utrustning eller köpa något kan du göra det i vindsurfingcentret, jämte klubbhuset. Det har det mesta av vad marknaden kan erbjuda. Kan du inte segla men vill lära dig? Gå en kurs med duktiga instruktörer. Bättre ställe att lära sig finns inte. Haga Park är nämligen väldigt långgrunt och lämpar sig därför ypperligt såväl för nybörjare som för proffs.

Som du förstår är detta stället som du skall vara på. Vill du bli medlem i klubben, ta kontakt med någon vid klubbhuset.