Stopp: Regionen säger nej till matcher för barn och ungdomar

Folkhälsomyndigheten gav grönt ljus till matcher för barn och ungdomar.

Region Kalmar län säger nu nej till matcherna – och råder samtidigt till träningsstopp för seniorer.

– Det bör vara rimligt att pausa den gemensamma seniorträningen nu, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Barn och ungdomar får spela enstaka matcher utomhus på nytt, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen. Men det blir inga matcher i Kalmar län. Det meddelar Region Kalmar län via ett pressmeddelande på torsdagen.

– Motion är viktigt för folkhälsan och träning för barn och unga är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Jämfört med träning innebär matcher och tävlingar en ökad risk för smittspridning eftersom barn från olika lag blandas. Samåkning till och från matchen eller tävlingen och möjligheten för föräldrar och funktionärer att samlas utgör också risker för smittspridning, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin som också meddelar att träningsverksamheten kan rulla på som tidigare.

I måndags skärpte Region Kalmar län de lokala råden, rekommendationerna gäller i dagsläget till och med den 16 maj men kan komma att förlängas utifrån smittläget i länet.

Rekommendationer från Region Kalmar län

* Barn och unga födda 2002 eller senare att inte delta i matcher och tävlingar under den period som de regionala rekommendationerna gäller.

* Föreningar som bedriver idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare att avstå från att ordna eller delta i matcher och tävlingar under samma period.

* Kommuner och föreningar håller sina idrottsanläggningar öppna endast för träningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare.

Regionen rekommenderar även kommuner och föreningar att hålla sina idrottsanläggningar öppna endast för träningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare. Just den punkten orsakade en del misstolkningar på torsdagseftermiddagen.

Lisa Labbé Sandelin berättar:

– Vårt utskick handlade bara om barn- och ungdomsidrotten. Inte seniorer som en hel del tolkade in. Samtidigt ska du inte träffa och umgås med andra än de i ditt hushåll och det rådet är vägledande. Så därför tycker jag att det bör vara rimligt att pausa den gemensamma seniorträningen nu, även om det handlar om en betydligt lägre risk att träna utomhus än exempelvis padel inomhus. Det handlar om en begränsad tid, det är två och en halv vecka framåt.

Vad ser ni för siffror i smittspårningen när det kommer till just spel i padelhallar och gymaktiviteter?

– Det förekommer ingen exakt statistik men när vi intervjuar smittade är det just padel, gym och spinning som oftast dyker upp. Det är löpande hela tiden, säger Lisa Labbé Sandelin.

Emmaboda IS och Mörbylånga Goif, hade tryckt på pausknappen gällande sina respektive träningar utomhus.

– Jag tolkar de nya råden som att vi inte ska träffa andra nu, vi har ju ingen aning om vilka de i sin tur träffar. Så då är det givet att inte bedriva någon träning i det här läget, vi pausar, sa Emmabodas tränare Johnny Elm då.

Jämfört med träning innebär matcher och tävlingar en ökad risk för smittspridning eftersom barn från olika lag blandas.

-Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin